Opråb til alle som stadig tager JPEG billeder

Okay okay, de af jer som endnu ikke har et kamera der kan tage billeder i RAW er undskyldt, hey jeg har selv et Nikon L11 pocket kamera, og min mobil telefon kan heller ikke tage RAW.

Men mit DSLR (Nikon D70) kan tage RAW, og efter jeg blev overbevist af min gode ven Bo (kig forbi hans billeder for de er ubeskrivelige) til at tage RAW har jeg ikke taget andet. Og efter Adobe Photoshop Lightroom er kommet, har jeg næsten ikke brugt Adobe Photoshop CS3/CS4.

Jeg startede med at benytte Lightroom 1.2 så 1.4 og nu 2.0.

Men lad os komme tilbage til brugen af Lightroom på et andet tidspunkt, jeg starter med at prædike for brugen af RAW.

Først et billede fra Adobe Bridge CS4:

RAW vs JPEG
JPEG vs RAW

Her kan man se forskellen som filerne kommer fra kameraet, JPEG versionen er lidt klarere, ansigtsfarven mere naturlig og min datters trøje lidt mere livlig. Baggrunden er lys, men kigger man nærmere kan man faktisk se at himlen bag min søn brænder ud, og detaljerne er forsvundet.

JPEG Background
JPEG Background

RAW Background
RAW Background

RAW billedet mangler stadig lidt for at blive ligeså pænt som JPEG udgaven, og her er det så at Lightroom og/eller Adobe Camera RAW kommer ind.

JPEG vs RAW - Done
JPEG vs RAW - Done

Efter 1 minute behandling i Adobe Camera RAW har jeg fået det resultat jeg kan lide, baggrunden har detaljer, og skyggen på min søns højre skulder er lyserere og viser detaljer.

Herunder kan du se det færdige billede først som RAW og dernæst som JPEG.

RAW udgave
RAW udgave
JPEG udgave
JPEG udgave

2 kommentarer til “Opråb til alle som stadig tager JPEG billeder”

  1. Hej,

    Jeg faldt lige over dit indlæg, her på sitet. Det ser jo ganske interessant ud. Du skriver, at det tager dig godt et minut at modificere billederne i Adobe Camera Raw. Har du mulighed for at lave en lille toturial, eller beskrive hvad du gør?

    Venlig hilsen

    Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *